ma. jul 15th, 2024

Zakelijke Blog

Zakelijk Nieuws

Deze verzekeringen zijn verplicht in Nederland

Nederland staat bekend als een vrij land. Toch zijn er ook verplichtingen. Zo zijn er een aantal verzekeringen verplicht in Nederland. Welke verzekeringen zijn dit? Dat lees je in dit artikel.

Zorgverzekering met een basisverzekering

In Nederland moet je tenminste een zorgverzekering met een basisverzekering afsluiten. Met de basisverzekering ben je verzekerd voor bepaalde zorg, zoals zorg van de huisarts en zorg in het ziekenhuis. Voor sommige van deze kosten betaal je eerst het eigen risico. Het eigen risico is ten minste 385 euro. Als je jouw eigen risico verhoogt is je premie per maand lager. Je eigen risico betaal je bijvoorbeeld voor een bezoek aan de diëtist, het ziekenhuis en medicatie. Daarnaast kan je je met een aanvullende verzekeringen verzekeren voor zorg dat niet onder de basisverzekering valt. Dit is bijvoorbeeld anticonceptie, fysiotherapie en vergoeding voor brillen of lenzen. Voor de kosten voor de tandarts is er een aparte speciale verzekering.

Verzekering voor een auto en scooter

Als je in het bezit bent van een auto of scooter ben je verplicht om een verzekering hiervoor af te sluiten. Dit is zelfs het geval als je je auto of scooter niet gebruikt. Je moet ten minste een WA-verzekering afsluiten. Hierbij ben je verzekerd voor de schade die je aan iemand anders aanbrengt tijdens het rijden in je auto of op je scooter. Als je ook verzekerd wilt zijn voor de schade die je aanbrengt aan je eigen vervoer door je eigen schuld moet je een uitgebreide verzekering kiezen. Je kunt jezelf ook verzekeren tegen diefstal en schade door bijvoorbeeld het omvallen van je scooter of schade door bepaalde weersomstandigheden. Als je een zakelijke auto hebt moet je je bedrijfsauto verzekeren met een speciale verzekering voor zakelijke auto’s. Je bestelauto verzekeren kan ook met deze soort verzekering.

 Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)

Met deze verzekering ben je verzekerd voor schade die je aan personen (letselschade) of andermans spullen (materiële schade) veroorzaakt. Dit is in sommige gevallen een verplichte verzekering. Dit wordt bijvoorbeeld verplicht gemaakt door verschillende huurbazen en woningcorporaties als je bij hen een huis huurt. Een aansprakelijkheidsverzekering kost niet veel geld per maand. Voor slechts een paar euro per maand kan je deze verzekering afsluiten. Ondanks dat het meestal niet verplicht is kan het wel slim zijn om het af te sluiten. Je voorkomt hiermee een hoop ellende als je per ongeluk schade veroorzaakt aan spullen of mensen. Bovendien kan het je ook flink wat geld schelen. Met een aansprakelijkheidsverzekering kan je met een paar euro per maand bijvoorbeeld verzekerd zijn voor vergoeding van een door jou veroorzaakte schade die flink in de papieren kan lopen. Afhankelijk van je verzekeraar bedraagt het maximale verzekerde bedrag voor een aansprakelijkheidsverzekering veelal € 1.250.000 per gebeurtenis.

Naast deze verplichte verzekeringen kan je ook andere verzekeringen afsluiten. Zo kan je een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Met deze verzekering worden de kosten voor een rechtszaak vergoed. Voor welke soort rechtszaken het wordt vergoed hangt af van hoe uitgebreid je verzekering is.