do. apr 18th, 2024

Zakelijke Blog

Zakelijk Nieuws

Angst voor de tandarts

Je zal het vast wel herkennen, angst voor de tandarts. Er zijn heel veel mensen die het erg spannend vinden om naar de tandarts te gaan. Dit is helemaal niet erg, en de angst is heel goed weg te nemen door je gevoel goed uit te spreken. In dit blogartikel lees je meer over angsten bij de tandarts.

Angst bij kinderen

De angst voor de tandarts is bij kinderen het grootst. Dit kan je voorkomen door de kinderen zo vroeg mogelijk mee te nemen naar de tandarts om kennis te maken, om te wennen aan de omgeving en de gevreesde tandartsstoel. Door dit te doen neem je al snel de kans weg dat je kind bang wordt van de tandarts. Mocht je als ouder ook zelf bang zijn voor de tandarts, probeer dit niet door te geven aan je kind, en laat je partner meegaan met de eventuele ‘grote’ behandelingen. Een jong kind is makkelijk te beïnvloeden, dus als je zegt dat de tandarts heel eng en pijnlijk is, gaat dat zeker niet helpen om de angst weg te halen.

Wat kan je zelf doen aan je angst?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je angst te verminderen voor een tandarts bezoek, hier zijn er een aantal:

  • Luister vooral niet wat andere mensen zeggen over hun eigen ervaring bij de tandarts.
  • Vertel je tandarts tijdens een intakegesprek of behandeling dat je angst hebt voor de tandarts, zo kan de tandarts rekening houden met uw angst
  • Bent u bang voor de pijn tijdens een behandeling? Spreek dan af dat wanneer je je hand opsteekt, de tandarts even moet stoppen met de behandeling.

Mijn eigen ervaring

Ik was als jong jongetje vroeger enorm bang voor de tandarts, we zijn zelfs als gezin gewisseld van tandarts. Toen ik bij Tandarts Zuiderval in Enschede terechtkwam hebben ze altijd goed rekening met mijn angsten gehouden en zelfs van mijn angsten afgeholpen! Daar wil ik ze voor bedanken!