do. apr 18th, 2024

Zakelijke Blog

Zakelijk Nieuws

Werking van waterontharders zonder zout

Wanneer je de tekenen van een probleem met hard water in jouw huis – een overvloed aan zeepresten in de douche, schilferige ophoping op kranen en een troebele laag op het glaswerk na elke keer dat je de vaatwasser hebt gebruikt. Je zoekt de meest kosteneffectieve oplossing voor jouw hardwaterprobleem en vraag je af of een zoutvrije waterontharder een oplossing zou kunnen zijn. Werken zoutvrije waterontharders eigenlijk wel? In de blog wordt een gedetailleerd antwoord gegeven.

De waarheid over zoutvrije waterontharders

Allereerst is het belangrijk om te weten dat zoutvrije systemen geen echte waterontharders zijn. Deze systemen – ook wel “waterverbeteraars” of “ontkalkers” genoemd – verwijderen geen calcium of magnesium, de elementen die hard water veroorzaken. In plaats daarvan veranderen ze de chemische structuur van deze mineralen, wat de vorming van kalkaanslag kan helpen verminderen.

Deze systemen zijn echter meestal niet effectief op plaatsen waar water zit, inclusief jouw boiler. En wanneer kalkaanslag zich ophoopt op jouw huishoudelijke apparatuur of apparaten, kan dit kostbare schade veroorzaken.

Bovendien regenereert een waterontharder zonder zout niet om verse capaciteit te leveren zoals een echte waterontharder doet. Om een ​​langere levensduur van de unit te krijgen, zijn ze vaak ontworpen om te worden aangesloten op de warmwatertoevoer van het huis, waar de ergste kalkaanslag optreedt.

Specifieke behoeften

Afhankelijk van jouw specifieke behoeften, heb je misschien een voorkeur voor de zoutvrije waterontharder boven zachte waterontharders. De beste manier om te beslissen is om de voor- en nadelen af ​​te wegen.

Voordelen van zoutvrije waterontharders

-Onderhoudsvrije systemen: niet-zoute waterontharders gebruiken geen zout, waardoor je niet te maken krijgt met het vervangen van zoutzakken of gerelateerd onderhoud;

-Zuiniger: kalkremmers of waterverbeteraars gebruiken geen elektriciteit en hebben geen regeneratieproces, dus ze verspillen geen water en je hoeft ook geen geld uit te geven aan zoutzakken;

-Ontkalkingseffect: niet-zoute waterontharders ontkalken jouw leidingen licht en voorkomen verdere kalkafzetting;

 -Compacte modellen: in vergelijking met zoutwaterontharders hebben niet-zoutwaterontharders geen pekeltanks en nemen ze dus minder ruimte in beslag.

Nadelen van zoutvrije waterontharders

-Hardheidsmineralen worden niet verwijderd: waterconditioners verwijderen hardheidsmineralen niet uit water, ze voorkomen alleen dat ze zich ophopen en aan oppervlakken blijven plakken;

– Er wordt geen zacht water geproduceerd: aangezien het water nog steeds hard is, kun je niet genieten van alle voordelen van zacht water (bijvoorbeeld zachtere kleding, huid of haar).

Conclusie

Als je puur vanuit onderhoudsoogpunt beslist, zijn zoutvrije waterontharders de meest logische optie: je hoeft geen zoutveranderingen of welk onderhoud dan ook uit te voeren. Wil je echter zacht water en alle voordelen die daarbij horen, dan moet je voor de modellen op zoutbasis gaan.

In het geval van milde hardwaterproblemen zijn zoutvrije opties een probleemloze manier om kalkaanslag aan te pakken.  Als je niets aan jouw water wilt toevoegen, zijn zoutvrije modellen de beste optie.  Als je geen water wilt verspillen, zijn zoutvrije waterontharders opnieuw de betere optie.