zo. mei 26th, 2024

Zakelijke Blog

Zakelijk Nieuws

De voordelen van de boekhouding uitbesteden

De meeste ondernemers kiezen ervoor om hun boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Dit omdat de boekhouding een ingewikkelde en tijdrovende klus is waar veel bedrijven op vast lopen. Er zitten veel verplichtingen en regels aan verbonden die je als ondernemer moet naleven. Wanneer je dit niet doet of wanneer je boekhouding niet klopt, riskeer je een boete. Het inschakelen van een boekhouder heeft vele voordelen: welke dat zijn, dat lees je in deze blog.

1. Je bepaalt zelf wat de boekhouder doet

Als ondernemer ben je sowieso verplicht om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Wat er nog meer bij komt kijken, hangt af van het type bedrijf, de branche en de rechtsvorm.

Je kunt ervoor kiezen om je gehele boekhouding uit te besteden aan de boekhouder. Het grootste voordeel daarvan is dat jij je geen zorgen meer hoeft te maken om de boekhouding en jij je volledig kunt focussen op andere werkzaamheden binnen je onderneming. Het nadeel is dat je weinig inzicht hebt in de financiële situatie van je bedrijf.

Een andere optie is het gedeeltelijk uitbesteden van je boekhouding. Bijvoorbeeld alleen de grootboekadministratie, salarisadministratie of de belastingaangiftes. Ook met het gedeeltelijk uitbesteden van de boekhouding hou je veel tijd over. Maar je behoudt zelf net wat meer inzicht in de financiële situatie van je bedrijf.

Klik hier voor meer informatie over de werkzaamheden van boekhouders.

2. Je bespaart jezelf tijd, frustratie en geld

Het bijhouden van de boekhouding kost ontzettend veel tijd: wanneer je een deel van of de gehele boekhouding uitbesteed, houdt je tijd over. Deze tijd kun je steken in andere werkzaamheden binnen je bedrijf. Aan de boekhouding zitten veel regels en verplichtingen verbonden: een boekhouder is hiervan op de hoogte. Hierdoor is de kans op een boete een stuk kleiner.

Daarnaast verdient een boekhouder zichzelf terug: hij weet precies het juiste moment voor de enne investering, zorgt ervoor dat je nooit te veel belasting betaald en maakt slim gebruik van aftrekposten en kortingen. De boekhouder is ook verantwoordelijk voor de correctheid van de boekhouding en voor het op tijd doen van belastingaangiftes: ook dat maakt de kans op een boete kleiner.

3. Garantie voor een correcte boekhouding

Het is hierboven al kort genoemd maar een boekhouder is verantwoordelijk voor de werkzaamheden die hij of zij voor je uitvoert. Wanneer er iets misgaat en je krijgt een boete, is de boekhouder hiervoor verantwoordelijk.

Met de hulp van een boekhouder hoef jij je geen zorgen meer te maken over je boekhouding. Je kunt ervan uitgaan dat de boekhouding goed op orde wordt gehouden. Daarnaast is de boekhouder goed op de hoogte van alle regels en verplichtingen: hierdoor hoef je dit zelf niet allemaal uit te zoeken.

4. Financieel advies

Tot slot ben je verzekerd van goed financieel advies wanneer je een boekhouder hebt ingeschakeld. De boekhouder heeft inzicht in de financiële situatie van jouw onderneming en herkent eventuele problemen op tijd. De boekhouder kent je branche en weet precies het goede moment voor een investering. Daarnaast kan een boekhouder goed ondersteunen wanneer je bijvoorbeeld een huis wilt kopen.