ma. jul 15th, 2024

Zakelijke Blog

Zakelijk Nieuws

Schoenen maken, het proces

Iedereen draagt tegenwoordig schoenen maar hoe worden onze schoenen eigenlijk gemaakt? Dit artikel focust zich op het proces van de leren schoen dat begint bij de veeteelt, waar runderen speciaal gehouden worden voor hun huid waarvan onze leren schoenen gemaakt worden. De huiden van de runderen worden behandeld in de leerlooierij waarna ze in de schoenenfabriek of een schoenenatelier bewerkt worden tot schoen. Maar hoe wordt een schoen van bijvoorbeeld het merk Magnanni gemaakt, wat komt daarbij kijken? Hoe ziet dat traject eruit, dat lees je hier. 

Het bovendeel . 

Qua uiterlijk is het bovenste gedeelte van de leren schoen het belangrijkste onderdeel. Maar ook omvat dit gedeelte vrijwel de gehele schoen, op de zool na. Daarom is het uiterlijk van het bovendeel dan ook belangrijk, het kan gemaakt zijn van rundleer tot zelfs slangenleer en geeft de schoen zijn unieke uitstraling. 

De binnenzool

Het binnenste gedeelte van de schoen bestaat uit twee onderdelen waaronder de binnenzool. De binnenzool is het gedeelte van de zool dat zich direct onder je voet bevindt en dus ook zichtbaar is. Bij merkschoenen bestaat de hele schoen, behalve de middenzool maar daarover hieronder meer, uit leer en dus ook de binnenzool.

De middenzool

Het tweede gedeelte aan de binnenkant van de schoen is de middenzool die zich tussen de binnen- en loopzool bevindt. Dit gedeelte van de schoen is gemaakt van schokdempend materiaal voor een beter loopcomfort. In de meeste gevallen wordt voor de middenzool kurk gebruikt, omdat de unieke structuur van kurk zeer geschikt materiaal is als schokdemper voor de schoen. 

De loopzool

Dan rest de loopzool, het gedeelte van je schoen waar je logischerwijs op loopt. Bij een kwalitatief goede leren schoen wordt gekozen voor een leren loopzool in plaats van bijvoorbeeld rubber. Dit heeft ondere andere te maken met de herstelbaarheid en levensduur van de gebruikte materialen maar daarbij geeft een leren zool natuurlijk ook een chique uitstraling. 

De Leest

Rest nog de leest, het meest essentiële voor het maken van een leren schoen. De leest is een mal van een voet van waaruit de schoen gemaakt wordt. Meestal worden hiervoor de standaard leesten gebruikt, maar er kan ook gekozen worden om een leest speciaal naar de vorm van jouw voet te laten maken. Daar hangt een prijskaartje aan maar zo weet je zeker dat deze schoen perfect om je voet zal passen. Het maken van een leest is een vak apart.