ma. jul 15th, 2024

Zakelijke Blog

Zakelijk Nieuws

Waarom beschikken steeds meer organisaties over een financial controller?

Een financial controller is iemand die zich bezighoudt met financieel management binnen een organisatie. Deze persoon is verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de financiële situatie van de organisatie, het opstellen van prognoses en het adviseren van het management. Steeds meer organisaties kiezen ervoor om een financial controller aan te trekken. Maar waarom is dit nu zo belangrijk? Dat lees je in dit artikel!

1. Verbetering van de financiële situatie

Met financial control haal je iemand in huis die zich volledig richt op de financiële kant van de organisatie. Dit betekent dat de financiële situatie van de organisatie beter in kaart wordt gebracht. Hierdoor worden knelpunten zichtbaar en kan er gericht worden gewerkt aan het verbeteren van de financiële situatie. Zo kan de controller bijvoorbeeld advies geven voor kostenbesparingen en meer efficiëntie in de bedrijfsvoering.

2. Meer grip op de administratie

Een financial controller heeft veel kennis van zaken als het gaat om de financiële administratie. Door deze kennis kan hij of zij de administratie beter inrichten en zorgen voor meer grip op de financiën. Dit heeft als voordeel dat er sneller en beter kan worden ingespeeld op veranderingen. Daarnaast zorgt het voor minder fouten in de administratie en dus minder kans op financiële problemen.

3. Mogelijkheid tot groei

Een financial controller kijkt niet alleen naar de huidige financiële situatie, maar ook naar de toekomst. Door het maken van prognoses kan hij of zij inspelen op toekomstige ontwikkelingen. Dit biedt organisaties de mogelijkheid om te groeien en te investeren in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een nieuwe vestiging of het uitbreiden van het productaanbod.

4. Betere besluitvorming

Een financial controller kan het management voorzien van waardevolle informatie bij het nemen van beslissingen. Door de financiële situatie beter in kaart te brengen kan er onderbouwd worden besloten over bijvoorbeeld investeringen. Hierdoor worden betere beslissingen genomen die bijdragen aan de groei en ontwikkeling van de organisatie.

5. Voldoen aan wet- en regelgeving

Tot slot is het belangrijk om te voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van financiën. Een financial controller heeft veel kennis van zaken en zorgt ervoor dat de organisatie voldoet aan wet- en regelgeving. Dit betekent dat er minder kans is op financiële schade door bijvoorbeeld boetes vanuit overheden.

Een financial controller is dus van onschatbare waarde voor organisaties. Door de financiële kant beter in kaart te brengen, meer grip te krijgen op de administratie en te zorgen voor betere besluitvorming wordt er bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van de organisatie. Daarnaast zorgt de financial controller voor het voldoen aan wet- en regelgeving en is er dus minder kans op financiële schade. Geen wonder dus dat steeds meer organisaties kiezen voor een financial controller!

Ben je net als veel bedrijven ook op zoek naar een financial controller? Klik hier!