zo. mei 26th, 2024

Zakelijke Blog

Zakelijk Nieuws

Afval verminderen? Zo reduceer je jouw bedrijfsafval

bedrijfsafval verminderen

Bedrijven produceren jaarlijks flink wat zakelijk afval. In 2022 moet deze hoeveelheid ten opzichte van 2012 gehalveerd zijn. In 2016 heeft de overheid zelfs een plan opgesteld, waardoor in Nederland rond 2050 een volledig circulaire economie moet draaien waar geen afval meer geproduceerd wordt. Afval wordt immers gerecycled en opnieuw gebruikt als grondstoffen. Om een circulaire economie te kunnen realiseren, is afvalscheiding erg belangrijk. Hoe kun je echter die afvalstromen zelf reduceren? Hieronder volgen een paar tips.

Tip: bestel een rolcontainer via bedrijfsafval.nl voor elke afvalstroom binnen je bedrijf.

Laat die printer met rust

Steeds meer mensen beginnen zich milieubewuster op te stellen, maar er wordt nog steeds onnodig veel geprint binnen bedrijven. Kijk binnen je bedrijf of alles wat er geprint en gekopieerd wordt ook wel noodzakelijk is. Het zal je opvallen, wanneer je dit kritisch bekijkt dat er best wel wat zaken digitaal geregeld kunnen worden. Letten op hoeveel je print, kan al aanzienlijke gevolgen voor het milieu hebben. Tevens bespaart het je kosten, omdat je minder printpapier en printerinkt hoeft te kopen.

Welkom in de wereld van de e-mail

Bij bedrijfsafval moet je er rekening mee houden dat het afval niet alleen op je bedrijfsgrond voorkomt, maar ook bij je klanten. Zeker, wanneer je met post communiceert met hen in plaats van digitaal. Het klopt dat veel mensen hun post gewoon nog willen ontvangen, maar wanneer je jouw klanten de keuze voorlegt tussen briefpost en een e-mail zullen toch veel mensen kiezen voor digitale communicatie. Zo reduceer je het papier dat je produceert en verzendt. Dit is beter voor het milieu en voor je portemonnee, want je hoeft geen papier en postzegels meer te kopen.

Killers: de wegwerpbekers

Het is logisch dat je werknemers soms toe zijn aan een kop koffie of thee, maar het aantal wegwerpbekers dat overal terecht komt, kun je ook reduceren. Je gebruikt dergelijke bekers slechts een keer, waarna je ze weggooit. Dit levert veel zakelijk afval op per maand. Kies daarom liever voor mokken of glazen, die je afspoelt en weer kunt hergebruiken. Is dit niet handig in jouw sector, gebruik dan herbruikbare drinkflessen. Voor wegwerpbekers moeten er nog speciale afvalbakken ontworpen worden, maar een rolcontainer bestel je gemakkelijk via Bedrijfsafval.nl.