di. apr 23rd, 2024

Zakelijke Blog

Zakelijk Nieuws

Alles over bedrijfsontruiming

Moet je een bedrijf ontruimen? Een bedrijfsontruiming kan nodig zijn bij een faillissement of verhuizing. Tijdens een ontruiming wordt het pand in korte tijd geheel ontruimt om extra huurkosten, diefstal en vandalisme te voorkomen. Vaak wordt er gekozen om een professioneel ontruimingsbedrijf in te schakelen. In deze blog lees je alles over bedrijfsontruiming: van de werkwijze tot wat een ontruimingsbedrijf voor je kan betekenen.

Wat is een bedrijfsontruiming?

Een bedrijfsontruiming is niks anders dan het leeghalen van een bedrijfspand. In het geval van een faillissement is het natuurlijk belangrijk om de huurkosten van het pand niet verder te laten oplopen. Om deze reden wordt het pand daarom ook zo snel mogelijk leeggehaald. Dit voorkomt ook diefstal en vandalisme.

Een bedrijfsontruiming wordt ook wel uitgevoerd wanneer het bedrijf gaat verhuizen of fuseert. Dan wordt de complete bedrijfsinboedel door het ontruimingsbedrijf verhuist naar het nieuwe pand. Het oude pand wordt dan netjes opgeleverd.

Iedere bedrijfsontruiming is anders: je hebt namelijk te maken met verschillende bedrijfstypes, zoals een winkelpanden en fabriekshallen. Je kunt je dus ook voorstellen dat de werkwijze per ontruiming kan verschillen.

Voordelen inschakelen ontruimingsbedrijf

In de meeste gevallen wordt een bedrijfsontruiming uitbesteedt aan een professioneel ontruimingsbedrijf. Het voordeel hiervan is dat het je zelf veel tijd en energie bespaart: een ontruiming is een ingrijpende gebeurtenis waarbij je emotioneel betrokken kunt zijn.

Daarnaast beschikt een ontruimingsbedrijf over de juiste kennis, ervaring en materialen om de ontruiming zo goed mogelijk te laten verlopen. De ontruimers zijn vakkundig, respectvol en discreet.

Werkwijze en extra diensten

Zoals al eerder benoemd is de werkwijze van de ontruiming afhankelijk van het soort bedrijf. Toch is het in grote lijnen altijd hetzelfde, namelijk:

  • Kennismaking en inventarisatie: het ontruimingsbedrijf komt langs voor een kennismaking, het bespreken van jouw wensen en het inventariseren van de inboedel. Op basis hiervan wordt een planning gemaakt.
  • De ontruiming: op de afgesproken dag ontruimt het ontruimingsbedrijf het pand. Dit gebeurt gestructureerd en respectvol.
  • Extra werkzaamheden: een ontruimingsbedrijf biedt ook extra diensten aan. Hier kun je gebruik van maken als je dat wilt. Het gaat dan om de volgende diensten:
    • Herstelwerkzaamheden
    • Schoonmaakwerkzaamheden
    • Opkopen of opslaan van de inboedel
  • Oplevering: aan het einde van de dag is het bedrijfspand volledig ontruimt en klaar voor de oplevering. Ook dit kan het ontruimingsbedrijf voor je doen.

Kosten bedrijfsontruiming

Wat kost een bedrijfsontruiming? De kosten voor een bedrijfsontruiming zijn afhankelijk van verschillende factoren, denk hierbij aan:

  • De grootte van het pand en de omvang van de inboedel
  • Het aantal ontruimers en de voorrijkosten
  • De afmetingen en het gewicht van de apparatuur/machines
  • De waarde van de inboedel (in het geval van opkopen. Dit wordt dan verrekent met de totaalkosten.)

Met zoveel factoren is het natuurlijk lastig om een exacte prijs te geven. Dit wordt vaak duidelijk tijdens de inventarisatie. Om op de kosten te besparen kun je ervoor kiezen om zelf mee te helpen of de inboedel te laten opkopen door het ontruimingsbedrijf. De opbrengst van de inboedel wordt dan ook afgetrokken van de totaalprijs. Het is ook verstandig om een ontruimingsbedrijf bij jou uit de buurt te kiezen, zodat je de voorrijkosten zo laag mogelijk houdt.

Tip: op de website van de Woningontruimers vind je meer informatie en een professioneel ontruimingsbedrijf bij jou uit de regio.