Voor velen is het een droom: ooit zelf een eigen bedrijf starten. Ieder bedrijf begint klein, tenzij u een bedrijf overneemt dat al perfect loopt. Dit is echter zelden het geval. En veel ondernemers beginnen dan ook eerst voor zichzelf of met een compagnon, waarna zij gaan uitbreiden. De eerste stap is eigenlijk altijd het oprichten van een eenmanszaak. Maar hoe richt u eigenlijk een eenmanszaak op? En wat zijn belangrijke punten om rekening mee te houden? In dit blog vertellen wij u er graag meer over.
Inschrijving en administratie
De tweede stap die u neemt is het het bezoeken van een Kamer van Koophandel (KvK) van uw regio. Hier schrijft u zichzelf in tegen het luttele bedrag van 50 euro. En na het invullen van papierwerk en het uitleggen van uw bedrijfsplan krijgt u de goedkeuring en wordt u opgenomen in het handelsregister. Is dat alles? In principe wel. U bent nu feitelijk gezien een eenmanszaak en u kunt starten met het bedrijf. Maar let wel op: het is belangrijk om een goed bedrijfs- of ondernemingsplan te hebben. Stippel deze nauwkeurig uit en u heeft een goede leidraad. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor investeerders, partners of klanten. Ook is het verplicht om administratie bij te houden en dit minimaal zeven jaar te bewaren.
Aan de slag
Is uw inschrijving voltooid, dan kunt u eigenlijk direct aan de slag met uw onderneming. Eindelijk een eigen bedrijf! Belangrijke punten om nog op te letten zijn de verzekeringen van u en of uw personeel (ja, een eenmanszaak mag wel degelijk personeel hebben). Evenals arbeidsvoorwaarden, zakelijke rekeningen en, indien nodig, een vervoersmiddel voor de zaak of andere werkzaamheden.
Een BV: waarom
wel of niet?
Als u onderneemt heeft u vast al eens gehoord van de BV als rechtsvorm. Het
omzetten van een BV naar een eenmanszaak is een logisch gevolg van groei. Toch
hoeft deze transitie niet altijd voordelen te hebben. Een aantal redenen om wel
of niet voor een BV te kiezen:
- Wel: Loopt u als ondernemer veel (fiscaal) risico? Kies dan voor een BV als rechtsvorm voor uw bedrijf. Als BV bent u namelijk persoonlijk niet meer aansprakelijk voor schulden of een faillissement.
- Niet: Maakt uw onderneming een relatief lage winst van minder dan 150.000 euro per jaar, dan voldoet de eenmanszaak. Bij een hogere winst is een BV fiscaal gezien juist interessanter.
Een professional raadplegen
Wanneer u als ondernemer niet de juiste kennis of knowhow heeft om uw onderneming om te zetten van een eenmanszaak naar BV, kunt u gelukkig terecht bij professionals die u verder helpen, zoals VRB Advies. Dit kunnen verschillende bedrijven of instellingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een accountant, juridisch, fiscaal of financieel adviseur. Vaak fungeren zij ook als sparringpartners en denken zij mee om uw bedrijf beter te maken.
More Stories
Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR): een fiscale regeling voor bedrijfsopvolging
Stappen naar ondernemerschap: van idee naar succes
Een zakelijk inschrijfadres voor beginnende ondernemers