zo. mei 26th, 2024

Zakelijke Blog

Zakelijk Nieuws

Het percentage huiselijk geweld stijgt tijdens corona-uitbraak

Corona verandert alles, zoveel mogelijk thuiswerken, zo weinig mogelijk buiten komen in drukke gebieden. Het lijkt soms een gevangenis. Dat gezinslevens is soms leuk, maar het levert ook meer huiselijk geweld op. Huiselijk geweld mag nooit goedgekeurd worden en de misdadiger moet ten alle tijden bestraft worden.

Welke straf kan een huiselijk geweldpleger verwachten?

Vaak wordt er bij huiselijk geweld meteen gedacht aan zware mishandeling. Huiselijk geweld houdt zoveel meer in dan alleen mishandeling. Bedreigingen, seksueel geweld behoren ook zeker tot huiselijk geweld. Voor men die huiselijk geweld pleegt hangt een taakstraf van 120 uur of boete boven het hoofd. Is het slachtoffer zwaar mishandeld, dan wordt er een gevangenisstraf opgelegd. Denk hierbij aan 3 maanden voor zwaar lichamelijk letsel zonder gebruik van een wapen, 6 maanden voor schoppen of kopstoot tegen het hoofd en 1 jaar voor lichamelijk letsel met behulp van een wapen. Is het een vuurwapen, dan gelden weer strengere straffen.

Ook het percentage huiselijk geweld jegens kinderen stijgt

Dit behoort tot een aparte categorie. Huiselijk geweld waar kinderen het slachtoffer van zijn. Sinds de lockdown van scholen is het aantal telefoontjes naar de Kindertelefoon met 40% gestegen. Wanneer er kindermishandeling, bedreigingen tegen kinderen of seksueel kindermisbruik zich voordoet. Komt de dader niet weg met een boete of taakstraf. Die gaat de gevangenis in.

Wat moet je doen bij huiselijk geweld

Om het te durven vertellen aan iemand aan anders, heb je karakter nodig maar dat is wel het beste, want iemand die huiselijk geweld gebruikt moet gestraft worden. Het beste is om aangifte te doen bij de politie en zij kunnen daar een zaak van maken. Ook kunnen advocaten van Rechtnet Advocaten: strafrecht advocaat helpen Den Bosch helpen. Wil je  nog meer lezen? Dat kan! Lees het artikel over loonvordering tijdens de coronacrisis.