Een woning klaarmaken voor de verhuur kan een uitgebreide en tijdrovende taak zijn. Zeker als je het nog niet vaker hebt gedaan en niet zeker weet waar je allemaal rekening mee moet houden. Daarom staan in dit artikel een aantal praktische en bruikbare tips onder elkaar. Deze helpen jou het proces zo vloeiend mogelijk te laten verlopen.
Het onderhoud
Het onderhoud is van ongekend belang voor de duurzaamheid van een woning. Wanneer er nog geen huurders in zitten is het een goed moment om alles kritisch na te lopen. Wanneer je dit namelijk niet van tevoren doet, kan dit een hoop gedoe opleveren. Je moet dan afspraken maken met de huurders over momenten dat je kan en mag langskomen en bent dan ook weer afhankelijk van hun agenda. Natuurlijk zijn er in de toekomst ook zaken die onderhouden moeten worden, maar het eerste en meest grondige onderhoud kan je dus het beste van tevoren hebben gedaan. Check bijvoorbeeld de staat van de cv-ketels, eventuele vochtvlekken, de kozijnen, het schilderwerk en ga zo maar door.
De tuin
Als het huis wat je verhuurt beschikt over een tuin of een buitenruimte, dan is het zeker aan te raden om deze onderhoudsarm in te richten. Het komt relatief vaak voor dat het achterstallig onderhoud van de tuin problemen oplevert aan het eind van het huurcontract. Maak dus vooraf afspraken of schakel hulp in. Wil je bijvoorbeeld een huis verhuren in Rotterdam? Kijk dan welke hoveniers in de omgeving zitten en laat hen periodiek langskomen voor onderhoud.
Regels
Er zijn flink wat juridische zaken die komen kijken bij de verhuur van een huis en ze zijn nooit allemaal hetzelfde. Wil je bijvoorbeeld een appartement verhuren in Rotterdam, dan heb je wellicht andere vergunningen nodig dan in Utrecht. Wanneer je hier geen tijd voor hebt of uit wil gaan van de expertise van bedrijven met ervaring op het gebied van verhuur, zijn er mogelijkheden om dit soort zaken uit te besteden. Regel je dit zelf, maak dan vooral gebruik van online checklists en andere informatievoorzieningen.
Afspraken
Wanneer je huurders hebt gevonden voor de woning is het van groot belang om vooraf duidelijke afspraken te maken en op te stellen in het huurcontract. Onenigheid over zaken als de oplevering, onderhoud, financiering tussen huurders en verhuurders is natuurlijk vervelend en kan hiermee gemakkelijk voorkomen worden.
More Stories
Houtpellets: een duurzaam alternatief voor gas en houtblokken?
Prijs groendak – Alles wat jij wil weten
Het percentage huiselijk geweld stijgt tijdens corona-uitbraak