ma. jul 15th, 2024

Zakelijke Blog

Zakelijk Nieuws

Prijs groendak – Alles wat jij wil weten

Groene daken zijn in populariteit aan het groeien. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook van toegevoegde waarde op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Zo verhoogt het de biodiversiteit in jouw leefomgeving en helpt het de omgevingstemperatuur laag te houden. Dat niet alleen: ook bespaar je op de energiekosten en laat het je huis in waarde stijgen. Alleen maar voordelen dus! Zit jij erover na te denken om er eentje aan te leggen? Dan is het wel goed om meer te weten over de prijs groendak. En daar gaat dit artikel over! Benieuwd? Lees dan gauw verder.

Wat is een groendak?

Nog even snel ter herinnering! Het is een dak waarop verschillende soorten kruiden en planten groeien. Het kunnen zelfs struiken of bomen zijn. De soort beplanting is afhankelijk van je type groendak. Het aanleggen van zo’n groen paradijs boven je hoofd heeft natuurlijk een prijs. Uiteraard zijn er ook kosten verbonden het onderhoud. 

Prijs groendak; wat mag het kosten?

Logischerwijs zijn er dus kosten verbonden aan het aanleggen en bezitten van een groen paradijs boven je hoofd. Afhankelijk van het type groendak varieert deze prijs. Hieronder geven we je een korte uitleg over deze types en de bijbehorende prijzen. 

Extensief prijs groendak 

Hier bestaat de vegetatie voornamelijk uit kleine (vet)planten en kruiden. Deze planten vragen weinig onderhoud. Daarom is een extensief exemplaar ook goedkoper dan een intensieve. De prijs van een extensief groendak ligt gemiddeld tussen de €45 en €100 per m². Dit is dan exclusief btw en aanleg. Ook het soort beplanting, de dakbedekking en de afmetingen van je dak bepalen deels je kosten. 

Intensief prijs groendak 

Dit type wordt ook wel een daktuin genoemd. Het groen is dan ook net zo divers als in een ‘echte’ tuin. Je kunt hier kleine planten, grassen, bodembedekkers en struiken vinden. Het is zelfs mogelijk om bomen aan te leggen. Dit type vind je dus ook met name op bedrijfsgebouwen. Wat is hier dan de groendak prijs per m²? Dat ligt tussen de €120 en €200 exclusief btw, maar inclusief montage. Een stuk hoger dus. Dat niet alleen: er zijn ook hogere onderhoudskosten. De planten vergen namelijk veel onderhoud, zoals water geven, bemesten en snoeien. Dit kost uiteraard ook geld. 

Subsidie

Nu heb je ongeveer een inschatting van de prijs groendak. Nu is het ook wel handig om te weten of je een beetje hulp kan krijgen bij deze kosten. Dit kan zeker! Veel gemeenten, waterschappen en provincies bieden namelijk subsidie aan voor de aanleg van zo’n groen paradijs. Het bedrag kan wel oplopen tot €40 per m². De precieze voorwaarden kunnen per gemeente, provincie of waterschap uiteenlopen. Controleer dus altijd de website van deze partijen om op de hoogte te zijn van de actuele voorwaarden en prijzen. En het is het zeker waard! Het kan je uiteindelijk veel geld schelen en de totale prijs van je groendak enorm verlagen.