do. apr 18th, 2024

Zakelijke Blog

Zakelijk Nieuws

Tips voor de beginnende barista

Over het algemeen denkt men bij het woord ‘barista’ aan iemand die met opgeschuimde melk figuurtjes maakt in diversen koffie varianten. In werkelijkheid is dit maar een klein onderdeeldeel van het vak. Maar als barista is het zeer belangrijk om goed uit de voeten te kunnen met Latte art want, iedere barista haalt er voldoening uit wanneer hij een cappuccino serveert aan de gast die er vervolgens enthousiast op reageert en het deelt met zijn social media volgers!

De juiste hoeveelheden

Gebruik de juiste koffie kopjes en melkkannen. Voor een cappuccino geld één deel espresso, éen deel melk en één deel melkschuim zorg er dus voor dat jou koffie kopje minstens 2/3e van zijn inhoud overhoud na het zetten van de espresso. Een espresso bevat over het algemeen circa 30 a 40ml koffie.

Gebruik de juiste melkkannen. Bij voorkeur één met een ronde schenktuit. Over het algemeen word er een grootte melk kan gebruikt bij het schenken van een cappuccino. De voornaamste reden hiervan is omdat je uit een grootte melkkan minstens 2 cappuccino’s kunt schenken.

Goede schenktechniek

Probeer in één keer door te schenken. Het toepassen van Latte art doe je door te schenken in één vloeiende beweging. De afstand van je melkkan tot het koffie kopje en de snelheid waarmee je schenkt bepaald uiteindelijk de kwaliteit van jou ‘Latte art cappuccino’.

Het stappenplan:

Wals voordat je begint met schenken je melkkan. Zodat het melkschuim niet boven op de verwarmde melk ligt maar het juist met elkaar vermengt is.

Houd je kopje schuin en begin met schenken op zo een 5cm afstand tot de rand van je koffie kopje tot dat het kopje 2/3e gevuld is.

Laat vervolgens de melkkan zakken met de schenktuut net boven de oppervlakte van je drank. Vanaf hier is het aan jou welk figuurtje je wilt creëren de juiste basis is in ieder geval gelegd.

Schud vervolgens de melkkan rustig heen en weer door je pols van links naar rechts te bewegen.

Breng net voordat het kopje vol raakt de melkkan al schenkend omhoog en schenk vervolgens in lijn van een diameter van de ene naar de anderen kant

Tips nodig rondom koffieautomaten voor bedrijven? Neem dan een kijkje op giocoffee.nl!